چهارمین اجلاس وزرای گردشگری کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی دیهشت با صدور «بیانیه قاهره» به کار خود پایان داد؛ بیانیهای راهبردی که چشمانداز همکاریهای فرهنگی و گردشگری کشورهای اسلامی را در افق توسعهای نوین ترسیم میکند.
به گزارش چمدان خبر و به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، چهارمین نشست وزرای گردشگری کشورهای عضو دیهشت امروز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت در قاهره پایتخت جمهوری عربی مصر، با حضور مقامات عالیرتبه از جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، مالزی، اندونزی، نیجریه، آذربایجان و مصر برگزار شد. در این نشست، وزیران گردشگری و رؤسای هیاتهای نمایندگی بر تعهد مشترک خود نسبت به ارتقای همکاریهای گردشگری، تبادل دانش و توسعه پایدار با بهرهگیری از ظرفیتهای مشترک تأکید کردند.
بیانیه قاهره راهبردی و تحولآفرین است
در بیانیه نهایی این نشست که با عنوان «بیانیه قاهره» صادر شد، اعضا ضمن تأکید بر اجرای استراتژی جامع گردشگری دیهشت و ابتکار «هلال ماه»، بر ضرورت تعمیق همکاریهای فرهنگی و گسترش دامنه تعاملات اقتصادی و اجتماعی از طریق گردشگری تأکید کردند. جمهوری اسلامی ایران نیز با محوریت دیپلماسی فرهنگی و نقش پیشرو در ارتقای همافزایی میان تمدنهای اسلامی، از پیشنهادهای کلیدی این بیانیه حمایت کرده است.
بیانیه قاهره دربرگیرنده ۱۵ بند راهبردی و تحولآفرین است که از جمله آنها میتوان به تدوین و اجرای «استراتژی جامع گردشگری دیهشت» با محوریت برندسازی فرهنگی و معرفی میراث ملموس و ناملموس تمدن اسلامی، حمایت هدفمند از بهرهگیری از فناوریهای نوین نظیر هوش مصنوعی، پلتفرمهای دیجیتال و رویکردهای دادهمحور در توسعه زیرساختهای گردشگری، تسهیل فرآیندهای صدور روادید بهویژه از طریق توافقهای دوجانبه و چندجانبه میان اعضا، تبادل تجارب در حوزه گردشگری پایدار و مسئولانه با تأکید بر نقش جوامع محلی، طراحی و اجرای سازوکار انتخاب سالانه «شهر گردشگری جهان اسلام»، تقویت زیرساختهای سرمایهگذاری و حمایت مؤثر از حضور بخش خصوصی در پروژههای مشترک و همچنین ارتقای تعاملات دانشگاهی، پژوهشی و انتقال دانش تخصصی در زمینههایی چون اقتصاد گردشگری، بازاریابی بینالمللی و نوآوری اشاره کرد. در این بیانیه همچنین ابتکاراتی نظیر ایجاد پلتفرم دیجیتال مشترک برای بازاریابی محصولات فرهنگی و صنایعدستی، برگزاری رویدادهای فرهنگی منطقهای، مستندسازی سرمایههای فرهنگی و طبیعی کشورهای عضو، همکاری با نهادهایی همچون بانک توسعه اسلامی و تلاش برای جذب منابع مالی بینالمللی جهت توسعه زیرساختهای گردشگری، مورد حمایت و تأکید قرار گرفته است.
در پایان این اجلاس، اعضا بر ضرورت برگزاری نشستهای منظم کارشناسی و تقویت شبکه ارتباطی میان نهادهای گردشگری کشورهای عضو تأکید کردند و خواستار عملیاتیسازی مصوبات با نظارت مستمر دبیرخانه دیهشت شدند. همچنین مقرر شد هر یک از کشورها، نقشه راه ملی خود را در چارچوب راهبرد مشترک دیهشت تدوین و برای اجرا به دبیرخانه ارائه کنند.
سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی جمهوری اسلامی ایران، در حاشیه این اجلاس با شماری از وزیران گردشگری کشورهای اسلامی دیدار و در راستای تعمیق روابط دوجانبه و چندجانبه، بر ظرفیتهای منحصربهفرد ایران در حوزههای میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تأکید کرد.
حضور فعال و اثرگذار ایران در این اجلاس، جلوهای از دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای تحکیم پیوندهای فرهنگی و اقتصادی میان کشورهای اسلامی و ارتقای جایگاه ایران در عرصه گردشگری جهانی بود.