چمدان خبر – ملیحه جهانبخش- ناترازی انرژی در کشور یکی از مسائل مهمی است که در بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و… و به ویژه در بخش صنعت می تواند تاثیر منفی و قابل توجهی داشته باشد. در این میان صنعت گردشگری و هتل داری به عنوان یکی از بخش های درآمدزا دچار چالش های فراوانی شده است. در شهر مشهد مقدس به دلیل میزبانی از زائران و به ویژه در زمینه گردشگری زیارت این موضوع چالشی است که موجب گلایه هایی از سوی هتل داران شده است. قطعی برق و نبود زیرساخت های لازم در هتل ها به ویژه در هتل های قدیمی، پرداخت تعرفه های سنگین برای برق، چالش های تامین آب و هزینه های گران آن و… موجب شده که این ناترازی به افزایش هزینه های انرژی منجر شود و در نهایت با افزایش هزینه ها برای هتل داران، چالش های جدی را ایجاد کند. اگرچه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر یا ایجاد نیروگاه های خورشیدی می تواند در این زمینه به عنوان راهکاری جدی مطرح باشد اما ایجاد زیرساخت ها و فراهم کردن این شرایط خود ملزم به پرداخت و سرمایه گذاری های هزینه بر است که می تواند منجربه به افزایش فشار مالی بر صنعت هتل داران باشد. در همین راستا فرماندار مشهد در نشستی با حضور مدیران هتل های مشهد و نمایندگانی از سازمان های آب و برق و گاز به گفتگو درباره این مساله و بررسی چالش های موجود در این صنعت پرداخت.
عدم همخوانی سیاست ها با موانع در صنعت هتل داری
در این نشست «محمود مادرشاهیان»، رئیس جامعه حرفه ای هتلداران خراسان رضوی با بیان اینکه هدف همه مدیران در هتل های مشهد میزبانی شایسته از زائران امام رضا(ع) است، به بیان دغدغه جدی در این زمینه پرداخت و گفت: تمام تلاش ما خدمتگذاری به زائر است که رضایتمندی حاصل شود اما متاسفانه مشکلات و چالش هایی که برای هتلداران وجود دارد، با سیاستگذاری های این حوزه همخوانی ندارد.
وی افزود: به عنوان مثال، شرکت برق در یک فیش دو مبلغ برای پرداخت لحاظ می کند که مشخص نیست بر اساس کدام قانون است؟ در این وضعیت اقتصادی که هدف هتل ها، جذب گردشگر است، این هزینه های سربار، مانع جدی برای این صنف است. همچنین افزایش تعرفه برق، هزینه سنگین ترانزیت برق و قطع روزانه برق در بسیاری از هتل ها از دیگر مسائل مطرح است. به گفته برخی حاضران در این جلسه بعضی هتل ها دو نوبت در روز قطعی برق دارند.
قطعی های دوبار در روز خسارت دریافت می کنند
معاون استاندار و فرماندار مشهد در پاسخ به دغدغه مطرح شده در خصوص قطعی برق گفت: فقط مجوز یک بار قطعی برق در روز داده شده است و اگر در میان هتل ها یا در بخش خانگی مستنداتی درباره دو بار قطعی برق در یک روز ارائه شود، حتما برای پرداخت خسارت پیگیری می کنیم. البته هتل ها باید برای داشتن ژانراتور پیش بینی های لازم را انجام می دادند.
محسن داوری به بیان توضیحاتی درباره عدم قطعی برق در برخی هتل ها پرداخت و اظهار کرد: در حال حاضر قطعی برق، محله محور است و حوزه هایی که در مجاورت بیمارستان یا در هسته مرکزی شهر مشهد که نزدیک به حرم مطهر رضوی است، قطع نمی شوند. لذا اگر در برخی هتل ها قطعی برق صورت نمی گیرد به دلیل قرار داشتن در یکی از این حوزه ها است.
وی با تاکید بر اینکه ما شرمنده مردم هستیم به ویژه درهتل ها که این مساله در روند خدمت رسانی ممکن است اختلال ایجاد کند، افزود: ناترازی برق در کل کشور وجود دارد و ما ناگزیر هستیم که این امر انجام شود. اما اگر هتلی در تامین گازوئیل دیزل ها مشکل دارد، می توانیم پیگیری کنیم.
جامعه هتل دارن نیروگاه خورشیدی ایجاد کنند
در بخش دیگری از این جلسه برخی از هتلداران با اشاره به سوختن کمپرسورها و خسارت به دیزل ها به دلیل عدم اطلاع رسانی زمان قطعی برق، خواستار اعلام زمان بندی به هتل ها شدند. همچنین با اشاره به نبود زیرساخت ها لازم در زمان قطعی برق این مساله را معضلی جدی مطرح کردند. اینکه هتل های بزرگ فقط می توانند در زمان قطعی برق فقط به اندازه یک سوم ظرفیت خود برق تامین کنند و توان تاسیساتی هتل های قدیمی در حدی است که می توانند برق اورژانسی را در مدت زمان کوتاهی تامین کنند. لذا برای این مساله نیز باید راهکارهایی ارائه شود.
فرماندار مشهد در پاسخ به این دغدغه بیان کرد: همه هتل ها اشتراک برق را اعلام کنند که برنامه قطعی به تفکیک اطلاع رسانی شود.
محسن داوری با اشاره به اینکه باید این شرایط اضطراری درک شود، به ارائه راهکاری در این زمینه برای هتلداران پرداخت و گفت: آمادگی داریم در شهرک صنعتی بینالود زمین در اختیار جامعه هتلداران قرار بدهیم که نیروگاه خورشیدی ایجاد کنند. اگر این موضوع تحقق یابد، در هیچ فصلی از سال برق هتل ها قطع نخواهد شد.
وی افزود: مساله ناترازی انرژی موضوعی نیست که به این سرعت حل شود و نیاز است صنعت هتلداری به این سمت برود چراکه هم درآمدزا و هم آینده نگری است.
هزینه های سنگین تامین آب برای هتل داران
از دیگر مسائلی که در صنعت هتلداری به عنوان چالشی جدی از آن صحبت می شود، تامین آب، پارامترهای پرداخت هزینه های مرتبط با آن و تغییر کاربری هتل های صنعتی به اقامتی در میزان هزینه خرید ظرفیت آب است، موضوعی که در این نشست از سوی هتلداران مطرح شد.
یکی از مسائل مهم در این زمینه که مورد انتقاد جدی قرار داشت، پرداخت هزینه بابت ظرفیت مشخص آب با توجه به نوع کاربری به سازمان آب بود که ممکن است همه این ظرفیت از سوی برخی هتلها در روزهای غیرپیک استفاده نشود و با وجود پرداخت هزینه مابقی از سوی سازمان آب سوخت می شود.
مساله دیگر اصلاح کاربری های اقامتی به هتل صنعتی است. اینکه تعرفه آب هتل اقامتی حداقل 30 درصد تا سقف ظرفیت مجاز نسبت به هتل صنعتی گران تر است. برخی از هتل ها که در زمان کرونا تغییر کاربری داده اند و پس از آن به دنبال بازسازی یا افزایش تخت و… به کاربری گذشته خود برگشته اند، سازمان آب از آنها مجدد درخواست اطلاعات آماری می کند و بر اساس تغییرات صورت گرفته هزنیه ما به التفاوت را دریافت می کند در حالیکه هزینه کامل این ظرفیت از سوی واحد صنعتی پرداخت شده است.
فرماندار مشهد در پاسخ به مساله مطرح شده گفت: این موضوع خلاف قانون و امری حقوقی است یا باید با برگزاری نشست دو سویه میان هتلداران و سازمان آبفا حل شود و یا باید به صورت قانونی پیگیری کنید.
قانونِ معافیتی که درباره بافت های تاریخی رعایت نمی شود
از دیگر مسائل مطرح شده در این نشست عدم رعایت یکی از مصوبه های هیات وزیران درباره مالکان و بهره برداران از بافت های تاریخی در مشهد بود. اینکه در قانون آمده است این افراد معافیت از هزینه های مصرف آب و برق و گاز دارند. اما انجمن خانه های تاریخی که یکسالی است در مشهد در راستای حفظ هویت تاریخی این شهر آغاز به کار کرده و با کاربری های مختلف درب خانه های تاریخی را به روی مردم گشوده است با چالش پرداخت تعرفه های سنگین مواجه شده اند. از سویی دیگر نیز پس از پیگیری به آنها گفته شده می توانند ظرفیت مجاز آب متناسب با کاربری خریداری شود اگر پایین تر از حد ظرفیت مصرف داشتند با تعرفه فرهنگی محاسبه شود و بالاتر نیز مشمول جریمه و… خواهد بود.
معاون استاندار و فرماندار مشهد در این باره تاکید کرد: نباید از یک قانون تفسیرهای مختلف صورت بگیرد. اگر در قانون معافیت مطرح شده است باید مطابق قانون عمل کرد و ملاک آن چیزی است که در این مصوبه آمده است. لذا باید در این باره نیز یا با نشست مشترک و یا طی کردن فرایند قانونی این مشکل نیز حل شود.
فعلا مصوبه قبلی تابلوهای لاتین اجرا نمی شود
موضوع تابلوهای لاتین برخی از هتلها نیز مساله دیگری بود که در نشست معاون استاندار و فرماندار مشهد با جامعه هتل داران مشهد مطرح شد. اینکه سازمان میادین بر اساس قانونی که مصوبه شورای اسلامی شهر است اخطارهایی را در این زمینه به واحدها داده است. فرماندار مشهد در این نشست با بیان توضیحاتی در این باره گفت: مقرر شد باتوجه به اینکه مصوبه اصلاحی جدیدی را سازمان میادین به شورای اسلامی شهر ارسال کرده تا بررسی و نهایی شود، مصوبه قبلی تا زمان تعیین تکلیف اجرا نشود.