اعضای هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران با معاون گردشگری کشور دیدار کردند.
انوشیروان محسنی بندپی، معاون گردشگریِ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و نیز پرهام جانفشان، مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری این وزارتخانه، میزبان اعضای هیات مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران بودند. این نشست که در سالن خلیج فارس معاونت گردشگری کشور برگزار شد، به بررسی مسائل و مشکلات صنعت هتلداری کشور اختصاص داشت. موضوعات مطرح شده در این نشست عمدتاً ناظر بر مسائل و موانعی جامع و فراگیر بود که در سطح ملی پیش روی فعالان صنعت هتلداری قرار دارد.
در ابتدای این نشست، رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران اهم مشکلاتی را که هتلهای کشور با آنها روبرو هستند مطرح کرد. سپس نایب رئیس و دیگر اعضای هیئت مدیره هر یک بخش دیگری از مشکلات صنعت را در سطح کشور بیان کردند.
یکی از موضوعات مطرحشده در این نشست، تاکید بر تفکیک نرخ ارزی از نرخ ریالی بود؛ با این توضیح که افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش پول ملی، سبب شده است که هتلهای کشور بهترین خدمات را با کمترین قیمت به گردشگران خارجی ارائه کنند. تاکید شد بر اینکه این وضعیت جدای از اینکه به لحاظ اقتصادی برای صنعت گردگی کشور زیانبار است، باعث پایین آمدن شأن و جایگاه هتلداری و به طور کلی صنعت گردشگری ایران در سطح بین المللی میشود.
در این بخش همچنین به نقش تفکیک نرخ ارزی از نرخ ریالی در رونق سرمایهگذاری در صنعت هتلداری اشاره و توضیح داده شد که بسیاری از سرمایهگذاران اگر بدانند پس از بهرهبرداری از هتل میتوانند مطابق با آنچه در دنیا متداول است از گردشگران خارجی نرخ ارزی دریافت کنند، قطعاً برای سرمایهگذاری در صنعت هتلداری ترغیب خواهند شد.
همچنین یادآوری شد که با تفکیک نرخ ارزی و نرخ ریالی، پرداخت گردشگران داخلی -که درآمدشان به ریال است- متناسب با پول متداول کشور یعنی همان ریال خواهد بود و گردشگران خارجی که در تمام مقاصد گردشگری دنیا از آنها نرخ ارزی دریافت میشود در ایران نیز نرخ ارزی پرداخت میکنند.
همچنین بر لزوم خارج شدن نرخگذاری هتلها از حالت دستوری و واگذاری اختیار آن به تشکل بخش خصوصی تاکید شود. در این بخش توضیح داده شد که واگذاری نرخ گذاری به بخش خصوصی با دغدغه عدالت که شخص رئیس جمهور همواره بر آن تاکید داشتهاند منافاتی ندارد؛ چرا که توزیع عادلانه منابع پیش از هر چیز به تولید ثروت و افزایش درآمدها نیاز دارد و طبعاً رشد و رونق گردشگری به عنوان صنعتی مهم در آینده اقتصادی کشور میتواند منجر به افزایش ثروت ملی و طبعاً باز شدن دست دولت برای ارتقای سطح رفاه عمومی شود.
موضوع دیگری که در این نشست مطرح شد انتقاد از عدم تناسب یک نوبت نرخ گذاری در سال برای هتلها با تورم پیشبینیناپذیر و نوسان قیمتها در طول سال بود؛ اعضا خواستار راهکاری برای جلوگیری از خسارات ناشی از تورم برای هتلها شدند.
به برنامه هفتم توسعه اشاره شد و اینکه پیشبینی این برنامه برای گردشگری ایجاب میکند که متناسب با چشمانداز، زمینه برای حمایت از سرمایهگذاری و ساخت هتلهای جدید فراهم شود. اعضا همچنین تاکید داشتند که در کنار ساخت هتلهای جدید، بازسازی هتلهای موجود هم باید مورد توجه جدی و ویژه قرار بگیرد.
عدم همکاری بعضی از مدیران کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در بعضی از استانها گلایهای بود که یکی از هتلداران حاضر در نشست مطرح کرد. او توضیح داد که شیوه مدیریت بعضی از مدیران کل با برنامهها و دیدگاههایی که دولت در ارتباط با حمایت از بخش خصوصی دارد، متناسب نیست و خواستار نظارت بیشتر بر عملکرد مدیران استانی و نیز در صورت نیاز، تجدید نظر در بعضی از این ادارات کل شد.
در این نشست از موضوعات متعدد دیگری نیز سخن به میان آمد؛ از جمله اینکه در بعضی از تعطیلات رسمی از جمله سوگواریها که قاعدتاً بر حسب آیین تنها باید اماکن تفریحی و فضاهای شاد تعطیل باشند، بسیاری از اماکن تاریخی، فرهنگی و حتی آرامگاهها هم که تعارضی با آیین سوگواری ندارند، تعطیل هستند؛ پیشنهاد یکی از اعضا تجدید نظر در مورد این مکانهای تاریخی، فرهنگی بود و اینکه درهای این مکانها در همه تعطیلات به روی مردم باز باشد.
مشکلات سامانه جانا نیز موضوع مهم دیگری بود که هتلداران به آن اشاره کردند.
همچنین مساله آمار در بخش گردشگری خصوصا در فصول پررونق سفر، موضوع مهم دیگری بود که مطرح شد. اعضا خولاستار شدند که برای نزدیکتر شدن آمار ارائه شده از سفرها به واقعیت، تمهیدی اندیشیده شود. همچنین اعضا و شخص معاون گردشگری، تاکید کزردند که آمار سفر لزوما به معنای متناسب بودن آن با سطح اشغال هتلها نیست. چرا که در بعضی از استانها با وجود ثبت چند میلیون سفر نوروزی، بخش زیادی از ظرفیت هتلها خالی بود.
در پایان جلسه معاون گردشگری کشور و مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمتات گردشگری پیرامون موضوعات مطرح شده صحبت کردند. بنا شد برطرف شدن آن بخش از مشکلات که در درون وزارتخانه قابل حل است، در دستور کار قرار بگیرد و در مورد مشکلات مربوط به موضوعات فرابخشی با سایر نهادها مذاکره شود. در مواردی هم که مستقیم به هیات دولت مربوط است، موضوع از طریق وزیر گردشگری در هیات وزیران مطرح شود.
در پایان جلسه مقرر شد نشست اعضای هیئت مدیره جامعه حرفهای هتلداران ایران با معاون گردشگری کشور به طور منظم ادامه داشته باشد و دست کم هر دو ماه یک بار برگزار شود.